Web hosting sunucuları, bir web sitesinin internet üzerinde yayınlanmasını sağlayan önemli bir araçtır. Sunucuların işlemci gücü, bellek boyutu ve diski, web sitenizin performansını ve hızını etkileyebilecek önemli özelliklerdir. Bu nedenle, sunucunuzu doğru bir şekilde yapılandırmalı ve optimize etmelisiniz.
Linux sunucu işlemci, ram ve disk kontrolleri
Sunucunuzun işlemci gücünü arttırmak için, sunucunuzda kullandığınız işletim sistemine göre farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Örneğin, Linux sunucularında “top” komutunu kullanarak sunucudaki işlemci kullanımını görebilir ve “htop” komutunu kullanarak işlemci kullanımını daha detaylı inceleyebilirsiniz. Ayrıca, “nproc” komutunu kullanarak sunucudaki maksimum işlemci çekirdek sayısını görebilir ve “lscpu” komutunu kullanarak işlemci detaylarını görebilirsiniz.
Sunucunuzun bellek boyutunu arttırmak için ise, sunucunuzun BIOS ayarlarını değiştirebilir veya fiziksel olarak daha büyük bir bellek modülü takabilirsiniz. Linux sunucularında, “free” komutunu kullanarak sunucudaki bellek kullanımını görebilir ve “cat /proc/meminfo” komutunu kullanarak bellek detaylarını görebilirsiniz.
Sunucunuzun diskini optimize etmek için ise, sunucudaki dosyalarınızı sıkıştırabilir ve gereksiz dosyaları kaldırabilirsiniz. Linux sunucularında, “df -h” komutunu kullanarak disk kullanımını görebilir ve “du -sh” komutunu kullanarak bir dizinin disk kullanımını görebilirsiniz.
Linux sunucu optimizasyon ipuçları
Linux sunucu içindeki belli bir boyutun üzerindeki dosyaları bulmak istiyorsanız bu komutu kullanabilirsiniz. Aşağıdaki komut 100MB dan büyük dosyaları tüm sunucuda arayacaktır. Komutu sudo ile çalıştırmamızın nedeni, eğer root olarak oturum açmadıysak diğer kullanıcılara ait dosyaları tarayamayacaktır:
sudo find / -type f -size 100M -exec ls -lah {} \;
Gereksiz dosyaları kaldırmak için, Linux sunucularında “find” komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki komut, 30 günden daha eski dosyaları bulacak ve silecektir:
find / -mtime +30 -delete
Sunucunuzda çalışan servisleri kontrol etmek için ise, “systemctl” komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki komut, sunucudaki çalışan servisleri listeleyecektir:
systemctl list-units --type=service
Sunucunuzda çalışan işlemleri kontrol etmek için ise, “ps” komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki komut, sunucudaki çalışan işlemleri listeleyecektir:
ps aux
Sunucudaki disk kullanımını görmek için “df” komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki komut, sunucudaki tüm bölümlerin disk kullanımını gösterecektir:
df -h
Sunucudaki bellek kullanımını görmek için “free” komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki komut, sunucudaki bellek kullanımını gösterecektir:
free -h
Sunucudaki işlemci kullanımını görmek için “top” komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki komut, sunucudaki işlemci kullanımını gösterecektir:
top
Sunucudaki işlemci kullanımını daha detaylı görmek için “htop” komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki komut, sunucudaki işlemci kullanımını daha detaylı gösterecektir:
htop
Sunucudaki maksimum işlemci çekirdek sayısını görmek için “nproc” komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki komut, sunucudaki maksimum işlemci çekirdek sayısını gösterecektir:
nproc
Sunucudaki işlemci detaylarını görmek için “lscpu” komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki komut, sunucudaki işlemci detaylarını gösterecektir:
lscpu
Linux sunuculardaki sıkça kullanılan komutlar için şu yazımıza da gözatabilirsiniz: En Çok Kullanılan 20 Linux Komutu Ve örnekleri | Narweb.net Blog
Redhat tarafından verilen bazı ipuçları:
Troubleshooting slow servers: How to check CPU, RAM, and Disk I/O | Enable Sysadmin (redhat.com)
Sonuç olarak, web hosting sunucularını doğru bir şekilde yapılandırmak ve optimize etmek, web sitenizin performansını ve hızını arttıracaktır. Bu nedenle, sunucunuzu sık sık kontrol etmeli ve gerekiyorsa optimize etmelisiniz.
Aşağıdaki diğer yazılarımız da dikkatinizi çekebilir:
Ubuntu 20.04 Sunucu Kurulduktan Sonra Ilk Yapılması Gerekenler | Narweb.net Blog
SSH Temelleri: SSH Sunucuları, İstemcileri Ve Anahtarlarla Çalışma | Narweb.net Blog
Ubuntu 20.04’te SSH Keys (Anahtarları) Nasıl Oluşturulur Ve Kullanılır? | Narweb.net Blog