LinuxNasıl yapılırSunucuWeb Hosting

En Kolay Şekilde OpenVPN Kurulumu ve Kullanımı

OpenVPN nedir?

OpenVPN, açık kaynak kodlu ve güvenli bir sanal özel ağ (VPN) teknolojisidir. VPN, internet üzerinden veri iletimi sırasında gizlilik ve güvenlik sağlamak için kullanılan bir teknolojidir. OpenVPN, hem özel hem de ticari amaçlar için kullanılabilir.

OpenVPN, kullanıcıların internete bağlandıkları herhangi bir noktadan güvenli bir şekilde erişim sağlamalarını mümkün kılar. Bu, özellikle uzaktan çalışma veya seyahat sırasında iş veya kişisel verilere erişmeniz gerektiğinde faydalıdır.

OpenVPN’in kurulumu ve kullanımı oldukça kolaydır. İşte adım adım OpenVPN kullanımı:

  1. İlk adım, OpenVPN Client (istemci) yazılımını indirmek ve kurmaktır. OpenVPN yazılımı, Windows, macOS, Linux ve mobil cihazlar gibi birçok platformda çalışabilir. (Yazımızda link mevcut)
  2. OpenVPN yazılımını başlatın ve sunucu ile bağlantı kurmak için bir OpenVPN profil dosyası gerekecektir. Bu profil dosyası, sunucunun ayarlarını içeren bir yapılandırma dosyasıdır. (.ovpn uzantılı OpenVPN server kurulum scripti ile oluşturacağınız profil dosyası)
  3. OpenVPN profil dosyasını edinin. Bu profil dosyası, VPN sağlayıcınız tarafından sağlanabilir veya kendi sunucunuzu kullanıyorsanız, kendiniz oluşturmanız gerekebilir. (Yazımızı takip ederek oluşturabilirsiniz)
  4. OpenVPN yazılımının ana ekranında “Dosya” menüsünden “İçe Aktar” seçeneğini seçin ve indirdiğiniz OpenVPN profil dosyasını seçin.
  5. OpenVPN profili dosyasını seçtikten sonra, yazılım sizden sunucuya bağlanmak için kullanıcı adı ve şifre gibi kimlik doğrulama bilgilerini girmenizi isteyebilir. Bu bilgileri girin ve “Bağlan” düğmesine tıklayın.
  6. OpenVPN yazılımı, sunucu ile güvenli bir şekilde bağlandığınızı onaylayacak ve VPN bağlantısı etkinleştirilecektir. Bu aşamadan sonra, internet trafiği şifreli bir şekilde sunucu üzerinden geçecektir.

Bu yazımızda kısaca ve en kolay şekilde OpenVPN nasıl kurabilirsiniz buna değineceğiz.

OpenVPN Server Kurulumu

Sunucunuza SSH ile bağlandıktan sonra aşağıdaki komutları çalıştırarak kurulumu yapabilirsiniz. Henüz sunucunuz yok ise VDS Sunucu | Enterprise SSD Dedicated Sanal Sunucu Yüksek Performans | Narweb adresinden kendinize bir sunucu kiralayabilirsiniz.

curl -O https://raw.githubusercontent.com/narweb/openvpn-install/master/openvpn-install.sh

chmod +x openvpn-install.sh

./openvpn-install.sh

Scripti root olarak ve TUN modulleri ile çalıştırmanız gerekiyor. VPS sunucularda çalışmayacaktır. Bu yüzden bu scripti kullanmak için VDS sunucu almanız gerekmektedir.

Script otomatik olarak OpenVPN server kurulumunu yapacaktır. Sonrasında aynı scripti tekrar çalıştırdığınızda seçenekler ile yeni kullanıcı oluşturubilir, oluşturulmuş kullanıcıyı silebilir veya OpenVPN’i kaldırabilirsiniz.

Yeni kullanıcı oluşturduğunuzda .ovpn uzantılı bir dosya oluşturulduğunu göreceksiniz. Bu dosyayı kendi bilgisayarınıza indirerek OpenVPN Client’ına import profıle bölümünden kendi Open VPN serverınızı ekleyebilirsiniz.

Kurulum scriptinin bulunduğu Github reposuna şu adresten ulaşabilirsiniz: narweb/openvpn-install: Set up your own OpenVPN server on Debian, Ubuntu, Fedora, CentOS or Arch Linux. (github.com)

OpenVPN Client (istemci) Kurulumu

Aşağıdaki adresten Windows, Linux, Mac, Android vb. herhangi bir cihazınız için client indirerek, oluşturmuş olduğunuz .ovpn uzantılı dosyayı kullanarak oluşturduğunuz sunucunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz.

OpenVPN Connect Client | Our Official VPN Client | OpenVPN

Sonuç

Sonuç olarak, OpenVPN, güvenli ve gizli bir VPN bağlantısı sağlamak için kullanabileceğiniz popüler bir VPN protokolüdür. Güvenilir bir VPN sağlayıcısı seçerek, internet bağlantınızı korumak ve çevrimiçi aktivitelerinizi anonimleştirmek için OpenVPN kullanabilirsiniz.

Web hosting ihtiyaçlarınız için Narweb web hosting paketlerine göz atabilirsiniz: Linux Hosting | Uygun Fiyat ve Yüksek Hızlı Enterprise SSD Hosting | Narweb

Sunucu ihtiyaçlarınız için Narweb VDS paketlerimize göz atabilirsiniz: VDS Sunucu | Enterprise SSD Dedicated Sanal Sunucu Yüksek Performans | Narweb

Ayrıca sitemizde daha önce yayınladığımız bu yazılar da dikkatinizi çekebilir:

Ubuntu 20.04 Sunucu Kurulduktan Sonra Ilk Yapılması Gerekenler | Narweb.net Blog

Ubuntu 20.04 üzerine Plesk Hosting Kontrol Paneli Kurulumu Nasıl Yapılır? | Narweb.net Blog

En Çok Kullanılan 20 Linux Komutu Ve örnekleri | Narweb.net Blog

Ubuntu 20.04’te SSH Keys (Anahtarları) Nasıl Oluşturulur Ve Kullanılır? | Narweb.net Blog

SSH Temelleri: SSH Sunucuları, İstemcileri Ve Anahtarlarla Çalışma | Narweb.net Blog

4 thoughts on “En Kolay Şekilde OpenVPN Kurulumu ve Kullanımı

  • ŞEVKET TURGUT YAZICI

    kurulum yaptım. normal çalışıyor tekrar reboot yapınca vpn çalıştıramıyorum, yardımcı olabilirmisiniz.

    Yanıtla
    • admin

      Merhaba,

      ps auxf | grep openvpn

      bu komut ile kontrol ettiğinizde openvpn process ini görüyor musunuz?

      Ayrıca

      systemctl status openvpn@server.service

      ile kontrol ettiğinizde de servisin ayakta olduğunu ve logları görüyor olmanız lazım.

      Yanıtla
  • Canss

    Hangi sistemde kuracağıma karar veremedim.
    Detaylı açıklamaları nereden bulabilirim

    Yanıtla
    • admin

      Sunucunuza SSH üzerinden bağlanarak kurulumu orada yapmanız gerekiyor.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir