DockerLinuxNasıl yapılırSunucuWeb Hosting

Portainer Nedir ve Nasıl Kurulur? Docker Yönetimini Kolaylaştıran Arayüz

Portainer, Docker konteynerlerini yönetmek için kullanılan bir web arayüzüdür. Portainer, Docker tabanlı uygulamaları, hizmetleri, ağları ve depoları görüntüleyip yönetmenizi sağlar. Bu yazıda, Portainer hakkında ayrıntılı bilgileri sunmaya çalışacağız.

Portainer Nedir?

Portainer, Docker’ın yönetim arayüzüdür. Portainer, konteynerleri, servisleri, ağları ve depoları yönetmek için kullanılır. Portainer, kullanımı kolay bir arayüze sahiptir ve Docker’ı kullanmak için komut satırı bilgisine ihtiyaç duymayan kullanıcılar için idealdir. Portainer, web tarayıcısında çalışır ve birden fazla Docker bağlantısını destekler.

Kullanım Alanları

Portainer, Docker konteynerlerini yönetmek için kullanılır. Konteynerler, uygulamaları izole etmek ve farklı ortamlarda çalıştırmak için kullanılır. Portainer, Docker’ın farklı özelliklerini kullanarak konteynerleri yönetmenizi sağlar. Portainer’in bazı kullanım alanları şunlardır:

  1. Konteynerleri yönetmek: Portainer, konteynerleri oluşturma, durdurma, başlatma, silme ve izleme gibi temel işlemleri yapmanızı sağlar.
  2. Servisleri yönetmek: Portainer, Docker servislerini oluşturma, silme, güncelleme ve izleme gibi işlemleri yapmanızı sağlar.
  3. Ağları yönetmek: Portainer, Docker ağları oluşturma, silme, bağlantıları yönetme ve izleme gibi işlemleri yapmanızı sağlar.
  4. Depoları yönetmek: Portainer, Docker imajları oluşturma, silme, güncelleme ve izleme gibi işlemleri yapmanızı sağlar.

Portainer Nasıl Kurulur?

Portainer, Docker tarafından sağlanan bir imajdır. Bu nedenle, Portainer’ı kurmak için öncelikle Docker’ı kurmanız gerekmektedir. Docker’ı kurduktan sonra, Portainer’ı bir Docker konteyneri olarak çalıştırabilirsiniz. Aşağıdaki adımları izleyerek Portainer’ı kurabilirsiniz:

1- Docker’ı kurun

Öncelikle, Docker’ı kurmanız gerekiyor. Docker’ın kurulumu için sitemizde de bulunan kurulum adımlarını takip edebilirsiniz:

Docker Nedir? Ve NARWEB’den Aldığım Sunucuma Nasıl Kurabilirim? | Narweb.net Blog

Ya da Narweb Github hesabında bulunan shell scripti kullanarak Ubuntu sunucunuza kolayca Docker kurabilirsiniz.

narweb/docker-install (github.com)

Henüz sunucunuz yoksa Narweb’den VDS sunucu almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz: VDS Sunucu | Enterprise SSD Dedicated Sanal Sunucu Yüksek Performans | Narweb

2- Portainer imajını indirin

Docker’ı kurduktan sonra, Portainer imajını indirmeniz gerekiyor. Portainer imajını indirmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

docker pull portainer/portainer-ce:latest

3- Portainer konteynerını çalıştırın

Portainer imajını indirdikten sonra, Portainer konteynerını başlatmak için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz:

docker volume create portainer_data
docker run -d -p 8000:8000 -p 9443:9443 --name portainer --restart=always -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -v portainer_data:/data portainer/portainer-ce:latest

Bu komut, Portainer konteynerını çalıştıracaktır. Konteyner, 8000 ve 9443 portları üzerinden erişilebilir hale getirilir.

4- Portainer’a erişin

Konteyner’ı başarıyla başlattıktan sonra, Portainer’a web tarayıcınızdan erişebilirsiniz. Tarayıcınızın adres çubuğuna https://SUNUCU_IP_ADRESINIZ:9443 yazarak Portainer’ı açabilirsiniz. Eğer Docker ve Portainer’ı başka bir bilgisayarda çalıştırıyorsanız, tarayıcınızın adres çubuğuna o bilgisayarın IP adresini ve 9443 portunu yazmanız gerekebilir. Aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz ve buradan ilk girişinizde bir kullanıcı adı ve şifre oluşturmanız istenecek.

Sonrasında aşağıdaki ekrandan local seçerek mevcut sunucunuzda Portainer kullanmaya başlayabilirsiniz. Burada isterseniz Docker çalıştıran farklı bir sunucunuzu seçerek onu da yönetebilirsiniz. Biz burada “Get Started” seçerek devam ediyoruz.

Sonrasında aşağıdaki ekran gelecek buradan “Live Connect” seçeneğine tıklayarak local Docker ortamımızı kullanmaya başlayabiliriz.

Sonrasında sizi aşağıdaki ekran karşılayacak ve artık sisteminizi yönetmeye başlayabilirsiniz:

5- Portainer ile Docker yönetimini yapın:

Portainer’a girdikten sonra, Docker konteynerlerinizi, servislerinizi, ağlarınızı ve depolarınızı yönetebilirsiniz. Portainer, kullanımı kolay bir arayüz sağladığı için Docker’ı komut satırından kullanmaktan daha kolay ve verimlidir.

App Templates” bölümüne gittiğinizde birçok uygulamayı direkt kurabileceğinizi göreceksiniz:

Tabiki kurabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil, container olarak paketlenmiş neredeyse tüm uygulamaları burada çalıştırabilirsiniz.

Sonuç

Portainer, Docker’ın yönetimini kolaylaştıran bir web arayüzüdür. Portainer, Docker konteynerlerinizi, servislerinizi, ağlarınızı ve depolarınızı yönetmenizi sağlar. Portainer, kullanımı kolay bir arayüz sağlayarak Docker’ı komut satırından kullanmaktan daha kolay ve verimli bir yönetim sağlar. Hosting firmaları, müşterilerinin Docker uygulamalarını yönetmelerine yardımcı olmak için Portainer’ı kullanabilirler.

Portainer ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için Github sayfalarını ziyaret edebilirsiniz: portainer/portainer: Making Docker and Kubernetes management easy. (github.com)

Web hosting ihtiyaçlarınız için Narweb web hosting paketlerine göz atabilirsiniz: Linux Hosting | Uygun Fiyat ve Yüksek Hızlı Enterprise SSD Hosting | Narweb

Sunucu ihtiyaçlarınız için Narweb VDS paketlerimize göz atabilirsiniz: VDS Sunucu | Enterprise SSD Dedicated Sanal Sunucu Yüksek Performans | Narweb

Ayrıca sitemizde daha önce yayınladığımız bu yazılar da dikkatinizi çekebilir:

Ubuntu 20.04 Sunucu Kurulduktan Sonra Ilk Yapılması Gerekenler | Narweb.net Blog

Ubuntu 20.04 üzerine Plesk Hosting Kontrol Paneli Kurulumu Nasıl Yapılır? | Narweb.net Blog

En Çok Kullanılan 20 Linux Komutu Ve örnekleri | Narweb.net Blog

Ubuntu 20.04’te SSH Keys (Anahtarları) Nasıl Oluşturulur Ve Kullanılır? | Narweb.net Blog

SSH Temelleri: SSH Sunucuları, İstemcileri Ve Anahtarlarla Çalışma | Narweb.net Blog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir